Fåglarnas högvilt

Lär känna våra jaktmarker

Allmän informationJaktkortGuidning

Populations cykler-fågel föryngring

Förutspående och fastställande av orsaker till en god fågelpopulation är mycket komplex, för ett dåligt år skall flera orsaker sammanfalla,

  • Störst påverkan har troligtvis smågnagarpopulationerna (sork/möss). Dessa går i cykler. Finns det gott om gnagare äter predatorer dem och bryr sig mindre om kycklingar. Emellanåt kraschar gnagarpopulationen och då hamnar skogskyckling på menyn. Har det varit ett riktigt bra gnagarår finns det mycket rovdjur, när kraschen kommer blir det högt tryck på kvarvarande mat.
  • I mitten av juni kläcks fågeläggen, dagarna (1-2 veckor) efter kläckningen är överlevnaden beroende av vädret/temperaturen för att inte bli kalla och våta (ihjäl frysning )
  • Vädret påverkar även insekter/larver och dess aktivitet vilket är viktigt då det nästan uteslutande är kycklingarnas föda första månaden.

Under ultimata förhållanden kan kycklingarna äta sig mätta och ändå hålla sig i skymd terräng mot predatorer. Den sämsta tänkbara kombinationen är vått väder plus dåligt med insekter. Ju sämre förutsättningar det blir desto mer måste dom springa och jaga insekter i öppen terräng och utsätta sig för predatorrisk.

JAKTPAKET

Fågeljakt Exklusive

12900 kr

Läs mer

Jakt kompisgäng Långhelg

från   6890 kr

Läs mer

Jakt/fiske kompisgäng vecka

från  9690 kr

Läs mer