Skip to main content
 
 
1
1

Harr

Harren med sin karaktäristiska lila/rödskimrande ryggfena tycker om strömmande klara och kalla vattendrag, men kan också återfinnas i våra insjöar.  Till största del äter harren insekter och kan med fördel fiskas med fluga, men kan även tas på t.ex. spinnare eller mete. Flugfiskare kan använda sig av nymfer eller torrflugor, prova gärna någon av klassikerna superpuppa eller europa 12. Spinnfiskare kan använda små spinnare som t.ex. RGV Gliet eller King Facett. I strömmande vatten kan du hitta harren i allt från hetsiga forsar till lugna sel. Harren har även den en relativt låg trivseltemperatur och fiskas bäst under början av sommaren strax efter leken och under sensommaren/hösten när vattnet är lite kallare. Ett spännande fiske för såväl den vane flugfiskaren som nybörjaren är nymffiske med nappindikator i lite djupare forsar, eftersom man då kan klara sig längre och få mycket fisk utan att behöva kasta särskilt långt. Hela Vojmån har erkänt bra fiske efter harr, testa t.ex. Volgsele och norrut i Vojmåns fiskevårdsområde. Föredrar du att fiska i sjö så finns det gott om harr även i Malgomaj (Nordansjö, Malgovik och Strömnäs fiskevårdsområde.)

Många tycker om den både som sportfisk och matfisk, till det senare rekommenderas att tillaga den nästan snarast efter fångsten, gärna grillad i folie direkt på strandkanten, kanske med lite enris som extra krydda.

Vill du har mer information om harrfiske och var det är lämpligast att fiska harr i Vilhelmina kan du kontakta oss via formuläret nedan, alternativt kan ni ringa oss på +46 (0)940-107 60.

CAPTCHA image