Skip to main content
 
 
1
1

Röding

Rödingen anses vara den ädlaste av fiskar av många i Norrland, och finns i kalla syrerika vattendrag främst i fjällkedjan men även i urskogens tjärnar och sjöar. En stark fisk för sin storlek och du kan förvänta dig en intensiv kamp när du lyckats kroka en. Ett tips om du behåller en för att äta är att grava den med salt, socker och lite dill. Rödingen äter främst insekter men även småfisk och kräftdjur m.m. Ett vanligt sätt att fiska den på sommaren är med trolling/dragrodd. Man brukar då använda sig av långdrag som man agnar med maggot eller mask, det går även att använda vanliga spinnare som du antingen drar efter båten eller kastar från land. Ett annat spännande rödingfiske är torrflugefiske, gärna från flytring så att du kan komma ut dit den vakar om den inte går efter land. Testa med till exempel en svart liten klinkhammer. Rödingen går även bra att fiska med traditionellt spinnfiske.

Du hittar rödingen i sjöar och tjärnar med sten eller grusbotten och under sommaren söker den sig gärna till djupare och lite kallare platser i vattendragen. Den fiskas då lättast med flugspö under kvällen då nattsländorna är aktiva. Eftersom rödingen har så låg trivseltemperatur så kan man med fördel flugfiska den även på våren när dagarna blir långa och isen försvinner från t.ex. sjöns utlopp. En bra sjö för trolling/dragrodd efter röding är Malgomaj i Nordansjö, Malgovik och Strömnäs fiskevårdsområde.

Kontakta oss i formuläret nedan om ni skulle ha fler funderingar kring rödingfisket i Södra Lappland. Ni kan även nå oss via telefon, på nummer +46 (0)940-107-60.

CAPTCHA image