Skip to main content
 
 
1
1

Öring

Vår populäraste sportfisk och även en av våra mest populära matfiskar, lever i både rinnande och stillastående vatten i och nedanför fjällkedjan. Trivs bra i kallt och klart vatten gärna med sten eller grusbotten och trivseltemperaturen ligger mellan ca. 6-16 grader. Öringen är väldigt god då den är smörstekt med stekt lök och rivna morötter till.

Öringen äter bland annat insekter och småfisk och kan fiskas på många olika sätt. Vill man ha större öring brukar trolling/dragrodd, spinnfiske och flugfiske fungera bra. Vid trolling/dragrodd kan man använda sig av t.ex. skeddrag, långdrag eller wobblers som man försöker få ner mot botten. Ungefär samma gäller vid spinnfiske, utom långdrag förstås. Vid flugfiske fungerar det i början av sommaren bra med dagsländeimitationer, i dess olika stadier från nymf till spent-spinner. I augusti när mörkret kommer tillbaka till norra Sverige har man ett spännande fiske nattetid när storöringen jagar, testa då med streamers som till exempel Muddler Minnow. Som allt annat blir det svårare att fiska i mörker så se till att göra dig bekant med fiskestället medan det är ljust och ta med ficklampa.

Bra fiskevatten för öring är t.ex. nordvästra Volgsjön i Volgsjöns fiskevårdsområde, Vojmåns fiskevårdsområde eller Malgomaj i Strömnäs, Nordansjö fiskevårdsområde. När det är som varmast under sommaren går den gärna ner på djupt vatten men kommer upp på grundare områden under morgon och kväll för att äta.

Om det uppstår funderingar kring öringfisket Vilhelmina har att erbjuda är ni varmt välkomna att kontakta oss. Använd formuläret nedan eller ring oss på +46 (0)940-107 60.

CAPTCHA image