Skip to main content
 
 
1
1

Flugfiske

Flugfiske är en fiskeform som växer i sin popularitet runt om i världen och kan användas för flertalet fisksorter, mest populärt i våra trakter är öring och harr.

Vid flugfiske till skillnad mot fiske med kastspö är det linan som utgör vikten och det finns olika linklasser med olika tyngd och utformning som har olika egenskaper, det skiljer bland annat hur långt du kan kasta och om linan ska flyta eller sjunka. Några exempel på lintyper är sjunkande klass 9, som kan användas till exempel vid gäddfiske eller flytande klass 5 som du kan ha vid t.ex. torrflugefiske efter öring.

Vid torrflugefiske använder du dig av flytande insektsimitationer som till exempel europa 12 eller streaking caddis som imiterar nattsländor. När du fiskar med torrfluga i strömmande vatten så kastar du snett uppströms och låter flugan flyta med strömmen. Det svåra med detta fiske är att få flugan att flyta naturligt utan att dragga över vattenytan. Om du ser en vakande fisk så kasta en bit ovanför den så att den kommer flytande in i fiskens synfält. Fiskar du istället i en sjö kan du kasta ut och sedan låta den ligga eller ta in den sakta, här kan det vara lite svårt att hålla koncentrationen när det kan dröja ett tag innan fisken hugger så då kan det vara lite enklare att ta in den så att du får ett lite mer aktivt fiske.

Vid nymffiske fiskar du vid eller under ytan med imitationer av dagsländenymfer eller andra vattenlevande insekter. Ett exempel på nymf är haröra som är en allroundnymf och imiterar allehanda vattenlevande insekter. Med nymf kan du fiska på lite olika sätt, ett spännande sätt att fiska i strömmande vatten är att kasta snett uppströms och låta flugan åka med strömmen och antingen hålla koll på om linspetsen rör sig eller använda sig av en nappindikator för att kunna se tydligare. När du då ser rörelse så gör du mothugg. Fiskar du med nymf i sjö kan du kasta ut och låta nymfen sjunka lite innan du tar in den med små ryck.

Våtflugefiske bedrivs också under ytan och du imiterar då t.ex. en sjunkande insekt, ett exempel är klassikern royal coachman, eller coachman. Våtflugefiske är ett ganska bra fiske för nybörjaren i strömmande vatten, kasta bara ut rakt ut eller snettuppströms och låt flugan drifta ner i strömmen med aningen sträckt lina och med lite tur så krokar fisken sig själv.

 

Streamerfiske är mångas favorit på sensommaren, då streamern, t.ex. muddler minnow kan imitera fiskyngel och kan vara ett bra val för att fånga storöringen under våra mörka augustinätter. Prova lite olika tekniker när du fiskar med streamer, fiskar du i en stilla vatten kan du prova att ta hem den med små ryck, sedan prova med att ta hem den sakta och jämt eller för spötoppen i sidled för att få lite olika rörelser på flugan.

 

Flugfiske efter gädda liknar streamerfisket och du kan prova på lite olika sätt att ta hem flugan, som då är t.ex. större tubflugor som kan imitera småfisk som mört eller abborre. Här kan du dock ta hem den i längre snabbare ryck eftersom du ska imitera en större fisk än vid streamerfisket.När du ska lära dig att kasta med flugspö kan det vara bra att ta hjälp av någon som kan, och träna hemma på gräsmattan. När du fått in en någorlunda tajming så kan du ge dig ut och prova i vattnet, gärna med en nymf i en å eller bäck så behöver du int kasta så långt för att få gott om fisk.