Skip to main content
 
 
1
1

Spinnfiske

Vår vanligaste sportfiskemetod är spinnfisket som kan användas till de flesta fisksorterna. Du använder dig av ett kastspö med t.ex. en haspelrulle och nån typ av drag som utgör betet. Dragen kan vara t.ex. spinnare, skeddrag eller wobbler och finns i olika storlekar, färgkombinationer och former för att kunna locka olika fisk i olika förhållanden. Haspelrulle och tunn spunnen lina ger långa kast och linan skär vattenytan bra så att du kan fiska djupare.

Spinnfisket kan ske både från land och från båt, dock är båt oftast att föredra då man kommer närmre fisken och kan ge sig utanför eventuell vass och annan strandvegetation. Du kan då också lättare leta åt och fiska av t.ex. grund och djupkanter som du inte kommer åt från land.
Fiske med jigg kan vara en givande metod för att fånga abborre. Jiggar är gummibeten i olika former som liknar något levande som sprattlar fram i vattnet och som finns i olika tyngder och krokstorlekar.

Du fiskar nära botten och ”jiggar” hem betet, det vill säga att du vevar så sakta som djupet tillåter och rycker till i spöet lite så att jiggen rusar fram en kort bit och lockar abborren till hugg.

Skeddrag och wobbler kan vara bra att använda för att fånga t.ex. gädda eller öring och kan tack vare dess tyngd med fördel användas från land. Prova att ta hem dragen med olika hastighet och variera med lite ryck eller stopp.

Spinnare fungerar för det mesta, från abborre till öring. Testa till exempel med en liten lätt spinnare för att fånga öring eller harr i strömmande vatten eller en lite längre och tyngre spinnare för att locka fram abborre och gädda i insjöarnas vikar. Veva hem spinnaren så sakta det går var bara uppmärksam så att den spinner, det märks lätt genom att motståndet ökar.