Många av oss sammankopplar nog mete med sommarens lata dagar vid sjön. Man sitter kanske på bryggan och ser det rödvita flötet guppa upp och ner i vattenytan, för att plötsligt försvinna ner när abborrarna hittat masken. Denna typen av fiske, minus flötet, är troligen den äldsta fiskemetoden vi har, och än idag är den populär både hos gammal och ung.
För att meta är allt du behöver ett spö (du kan själv snickra till en träkäpp att använda), en lina, en krok och något att agna med, till exempel mask. Detta kan man dock utveckla för att mer rikta in sig mot större fisk, och kanske speciella fisksorter. Till exempel kan så kallad flötestrolling vara en effektiv metod när det gäller att fånga storgäddan.
Här använder du dig av ett kastmete, båt och levande eller död fisk som agn. Kastmetet gör du av ett kastspö, ett avlångt flöte, ett sänke och en tafs med 1 eller 2 trekrokar. Bra fisksorter att använda som agn är t.ex. mört, gärna en lite större så att man på så vis inte lockar fast smågäddorna. Sedan ror eller kör du sakta över lite olika ställen på sjön med agnet lagom långt bakom båten. När du sedan får napp bör du vänta ett slag innan du gör ett ordentligt mothugg, så att du inte drar innan gäddan hunnit få in fisken i munnen. Du kan även testa med kastmete och levande bete från land för att fånga storabborren. Välj då lite mindre betesfisk, gärna mört.